tisdag 16 januari 2024

DEN MÄNSKLIGA HJÄRNAN

 NERVCELLER & GLIACELLER-Del 1

Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©Hjärna 30 sekunder

Dina nervceller " dina förhoppningsvis inte lösa skruvar" har hand om hjärnans informationsbearbetning. Du har mellan 90 och 100 miljarder stycken och ändå har ingen av dem en aning om vem du är. Men trots det trollar nervcellerna på något vis fram din självkännedom genom att småprata med varandra längs nätverk som består av miljarder kopplingar. Nervcellerna tar emot meddelanden från andra nervceller via cellkropparna och deras korta utskott-dendriterna-vid specialiserade strukturer som kallas synapser.

Dessa meddelanden skickas till andra nervceller via långa slanka fibrer som kallas axoner i kodade mönster av  elektriska nervimpulser. Varje impuls är på cirka o,1 volt, pågår i ungefär en tusendels sekund och jagar vidare längs axonerna i en hastighet av 480 km/t. När impulsen når en synaps frisätts av kemiska ämnen som kallas signalsubstanser. Dessa förändrar mönstret av nervimpulser som skapas av den mottagande nervcellen. och det är i grund och botten så hjärnan fungerar.

Eller, kanske inte riktigt. Nervceller fungerar bara som de ska om de befinner sig i rätt kemisk miljö. Gliacellerna som är många fler än nervcellerna (50:1) bevarar denna idealmiljö. De hjälper nervcellerna att koppla ihop sig när hjärnan växer, göder dem när hjärnan är fullvuxen, isolerar axoner, moppar upp döda celler, återanvänder signalsubstanser och skyddar hjärnan fråninfektion. De är de bortglömda hjältarna i sagan om hjärnan. I varje kubikmillimeter grå substans finns det 4 km tätt packade neurala nätverkskopplingar. kan du tänka dig smal?

Hjärnan utgör bara två procent av din kroppsvikt men förbrukar tjugo procent av ditt dagliga energi behov. Att använda hjärnan är energikrävande. Under människans utveckling tredubblades den mest tankfulla delen av hjärnbarken snabbt, en utveckling som startade för omkring två miljoner år sedan. Större delen av den ökade kostnaden för att utveckla våra unika mänskliga kognitiva förmågor slukas av ett enda enzym som laddar upp batterierna till de elektriska nervimpulserna.

30-Sekunderstext :

För varje administrativ nervcell i ett nätverk finns det 50 underhuggare i form av absolut nödvändiga gliaceller som sköter underhållet av den neurala miljön. "Med så många hjärnceller och andra underhuggare så verkar hjärnan ha fullt upp att göra" /R.G/Street Scene

 Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©Photo:Robert G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

_______________ PHOTOJOURNALISM_IN TIME __________

Street art and graffiti as an accepted art form Street art kom i början av 1970-talet, då började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfär...