fredag 19 januari 2024

THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY

THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY Del 1

The Umbrella Photographic Institute:Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Rggus Reflection


Förändra. För bättre eller sämre förändring händer alltid. Vi förändras och tiderna förändras och det finns mycket begränsande om några konstanter. Allt rör sig och förskjuts med den långsamma marschen tills inte mycket av det förflutna normala är kvar att siktas från det ny sandet (framtiden). Attityder utvecklas och genom denna utveckling tar nya ideer form och lämpar sig för ytterligare innovation. Det är den här kombinationen av nya ideer och innovation som driver den förändring vi ser i oss själva och i världen. Konstvärlden är inte främmande för denna ständiga utveckling.

Speciellt fotografi har utan tvekan varit ett av de mest revolutionerande tillskotten till framsteget för mänskligt konstnärligt uttryck sedan renässansens dagar då stora hantverkare gav oss namn på stora konstnärer som gått till historien och nått berömmelse. Och ändå reflekterar vi sällan över hur fantastiskt fotomediet har utvecklats i vår moderna tid. Vårt tillstånd som människor bedövar oss ofta till hur lyckliga vi är som fotografer att skörda fördelarna med mer än två århundranden av inflytande och kunskap som överlämnats av dem som har klickat på luckan framför oss. Denna slip mindedness är helt oavsiktlig och kommer alltför ofta från ett  lidande av bekvämlighet som vi människor skapar.

Våra mobiltelefoner packar nu bildskapande verktyg som överträffar tekniken för de flesta digitalkameror från 15 år sedan. Jag valde orden för den sista meningen mycket noggrant. Lägg märke till att jag sa "verktyg" istället för "förmåga" . Kan vi ärligt säga att vi har mer förfinade verktyg för handeln, som gör oss mer kapabla att producera bättre fotografier? I vilket syfte är vi på väg? Vad kommer härnäst?

För att göra ett försök att delvis förstå vilken riktning den fotografiska vinden blåser, måste vi först förstå att när fotografi utvecklas utvecklas även vi som fotografer. Vi behöver inte rulla tillbaka sidorna till vårt inte så avlägsna förflutna för att stöta på en chockerande tid när världen aldrig hade stött på ett fotografi. Det närmaste man kunde komma att ha ett varaktigt minne av en person eller en plats eller en händelse var genom mer mänskligt utformade skildringar som i målningar eller teckningar eller skulpturer. Inga porträtt. Inga selfies. Inga bilder av din hund som tuggar på en gummielefant. Nu kanske du tänker "vi vet det redan". Naturligtvis fanns det inga fotografier förrän utvecklingen nått dit.

Fotografins födelse

Den första allmänt kända fotografiska metoden presenterades i augusti 1839 av fransmannen Louis Jacques Mandé Daguerre (1787–1851) i Paris. ... Till att börja med var det svårt att fotografera människor och djur. Kameran kunde inte fånga motiv som var i rörelse.

Fotografins historia är omfattande och utvecklingen står inte stilla utan fortgår konstant med tiden gång och människans utveckling /// Robert G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

_______________ PHOTOJOURNALISM_IN TIME __________

Street art and graffiti as an accepted art form Street art kom i början av 1970-talet, då började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfär...