torsdag 1 februari 2024

THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY

 THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY_Del 3

Institute of Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene©


Fotografiets gryning. Snabbspolning ca 220 år. Det är omkring 1826 och vi befinner oss tillbaka med Joseph Nicephore Niepce . Han tittar ut genom sittfönster och han håller på att göra ett fotografi...ja,en heliograf, för att vara exakt.

Joseph Nicephore Niepce

Det var vid den tidpungt då Nieoce producerade det somtros vara det äldsta överlevande fotografiet från ett fönster på hans egendom i Le Gras i regionen Bourgogne i Frankrike. Vad Mr Niepce kokade ihop var en liten bit polerad tenn som han sedan belagde med en lösning av bitumen och lavendelolja. Bitumen är en naturlig förekommande asfalt och kallas ibland Bitumen_of_Judea . Den mest intressanta egenskapen hos bitumen är att den är ljuskänslig. Så för vad som har spekulerats var som helst mellan åtta timmar och flera dagar, förblev den polerade tenn med bitumenemulsion kvar i Mr Niepce camera obscura. Vad som det resulterade i var detta:


Strax därefter samarbetade Niepce med en parisisk konstnär som heter Louis_Daguerre och började ytterligare utredningar och förfiningar av Niepces process. Tyvärr dog Niepce 1833 men lämnade lyckletvis sina anteckningar helt till Daguerre som fortsatte arbeta. Louis gynnade silverbaserade processer och använde plattor med silverbeläggningar som utsattes för jodånger. Joden reagerade med silver och producerade en beläggning av ljuskänslig silverjodid på plattorna.

Den viktigaste innovationen i Daguerres process var upptäckten att han genom att applicera kvicksilverångor på den exponerade silverplattan faktiskt kunde göra den "latenta" bilden synlig på plattan och därmed minska de långa exponeringstidorna för tidigare metoder. Nu kan exponeringar mätas i minuter istället för dagar. Daguerres metod med silverjodidemulgerade plattor som utvecklats med kvicksilverånga kallades, ja du har rätt, /Daguerreotypen . Dessa instruktioner publicerades sedan som en gratis gåva till världen den 19 august 1839.

Mr Daguerre

Nu för lite kontrovers. Några dagar efter att Daguerre tillkännagav sin uppfinning av Daguerretyp-processen och ansökte omSkotska och Engelska patent gick en annan uppfinnare fram. Mannen hävdade att han hade utvecklat en metod för att erhålla och fixera bilder gjorda av ljus och och hade experimenterat sedan omkring 1834. Uppfinnaren var en engelskman vid namn William Henry Fox Talbot . Som det visade sig använde Talbot och Daguerre mycket olika processer för sina bilder, men det vilade inte precis saken. Talbot hävdade att hans Talbottyp / Kalotyp-processenvar i själva verket uppkomsten av den fortfarande spädbarnkonsten att göra foto och sökte ersättning under många år efteråt. Vissa anklagar för att de långvariga stridigheterna var en produkt av nationella fiender mellan Frankrike och England orsakade av minnet av Napoleonskriget som ännu inte var trettio år tidigare.

Nu för ännu mer kontrovers. Det var en annan som gjorde anspråk på titeln " First photo guy in history ". Uppfinnaren hette Hippolyte_Bayard . Inte bara hade Mr. Bayard ett av de mest framstående namnen i namerys historia, men han hävdade också att det var han, inte Talbot eller Daguerre, som uppfann fotografiet. Bayard hävdade att han uppfann en tryckprocess som kallades metoden Direct Positive och producerade bilder på silverkloridpapper. Som direkta positiva utvecklades bilderna som visades på samma papper som de expornerades för. Hipp hävdade att en vän (som också råkar vara en ömsidig bekant med Daguerre) hade övertygat honom om att skjuta upp tillkännagivandet av sin process och därmed kosta honom det erkännande han kände att han förtjänade som räknad bland fotografins grundare. Det är inte att säga att Bayard bleknade av historierna om fotografering. Faktum är att i sin förtvivlan över evenemanget producerade Bayard det som anses vara de första iscensatta, konstruerade, läskiga fotografierna som någonsin gjorts med titeln " Självporträtt av en drunknad man 1840.


Senare ledde Bayard en framgångsrik karriär inom fotografi och fotograferade många av de viktiga punkterna av arkitektoniskt intresse i hela Frankrike.
Så vem är nu  den som uppfann fotografin. Det står tre namn på lista. Niepce, Daguerre eller Bayard, fortsättning följer.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

_______________ PHOTOJOURNALISM_IN TIME __________

Street art and graffiti as an accepted art form Street art kom i början av 1970-talet, då började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfär...