torsdag 25 januari 2024

THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY

 THE EVOLUTION OF PHOTOGRAPHY_Del 2

Institute of Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene©History of 

Det började med en låda. Fram till för ungefär 190 år sedan när Joseph Nicephore Niepce producerade det som tros vara det äldsta överlevande fotografiet från ett fönster på hans gods i Le Gras i regionen Bourgogne i Frankrike. Vi pratar mer om Niepce längre fram i det här historiska reportaget. Men fotograferingens början når längre än så, mycket, mycket, mycket längre tillbaka. Vi pratar om ett helt annat årtusende. Låt oss stanna här bara ett ögonblick för att bekräfta att som med många monumentala upptäckter och uppfinningar finns det protester och kontroverser kring några av de händelser som kommer att berättas här. Det mest troliga började i Kina med en oroväckande enkel apparat som kallades "Camera Obscura". Namnet härstammar från latin vilket betyder "mörk kammare". Och vi kan spåra referenser till den här enheten som det fjärde århundradet. En Camera Obscura är en låda av praktiskt taget alla storlekar som har ett hål med litendiameter på ena sidan som låter ljuset passera. Ljuset reflekterar sig sedan på insidan av lådan, vilket ger en inverterad bild. 

Som människor verkar vi ha ett omättligt behov av att dokumentera livet, våra handlingar, handlingar från andra djurarter, allt och allt omkring oss. Medan kamerans ständigt närvarande, allmänt tillgängliga karaktär i den moderna världen gör detta alltför enkelt, är strävan  att producera en permanent registrering av livets meningsfulla, och inte så meningsfulla händelser. Och inte alls ett begrepp som bärs av den senaste tekniska prestationen. 


    

Så lågteknologiskt som det låter överförs principen för Kamera Obscura även idag i varje existerande kamera. Ljus kommer in i en ljussäker enhet (kameran) genom en öppning (lins, bländare) och visar en bild. Det enda som har förändrats är formen på ljussäkra anordning och det sätt på vilket bilden spelas in. Tänk till exempel på grottmålningar som går tillbaka till 40 000 år sedan, som ofta visar scener som involverar vilda djur och konturer av mänskliga händer. Och du behöver bara gå tillbaka till omkring 4:e och 5:e århundradet f.kr.för att inse att de stora forntida kinesiska och grekiska sinnena redan hade tagit tag i de grundläggande principerna för optik och var ganska bekanta med pinhole kameran eller camera obscura.


 Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

_______________ PHOTOJOURNALISM_IN TIME __________

Street art and graffiti as an accepted art form Street art kom i början av 1970-talet, då började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfär...