tisdag 23 januari 2024

_____DEN MÄNSKLIGA HJÄRNAN_____

SIGNALSUBSTANSER & RECEPTORER Del 2

Institute of Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©Hjärna 30 sekunder

Signalsubstanser förmedlar signaler mellan nervceller genom att snabbt stimulera eller hämma deras elektriska aktivitet. De frisätts när nervimpulserna når synapserna. De kan vara allt ifrån mycket små molekyler till medelstora sammansättningar eller gigantiska molekyler som kallas peptider. De är inneslutna i små sfärer som kallas synaptiska blåsor. Impulser får blåsorna att frisätta sitt innehåll i synapsklyftan mellan den nervcell som skickar iväg och den som tar emot.

Frisatta signalsubstanser verkar genom att binda till receptorproteiner,  som vart och ett enbart är inställt på en typ av signalsubstans. Det finns mängder av signalsubstanser och ännu fler receptorer. Varför så många? Om signalsubstanserna bara förmedlar  två enkla funktioner, excitering och hämning, måste väl ändå två transmittorer och deras receptorer räcka? Så enkelt är det inte. Många signalsubstanser utlöser inte snabb excitering eller hämning utan aktiverar relativt långsamma metaboliska processer i nervcellerna som leder till varaktiga förändringar i styrkan hos de synaptiska anslutningar.

Signalsubstanserna kan också sätta På och stänga Av viktiga gener som kan leda till långvariga förändringar av de neurala och synaptiska egenskaperna. Är det de här förändringarna i hjärnan som våra minnen är beroende av? Förmodligen, men vi är ännu långt ifrån en fullkomlig förståelse av hjärnans komplexa kemiska språk.

Aktiva nervceller frisätter signalsubstanser som aktiverar receptorer i andra nervceller och förändrar informationsflödet i hjärnan på kort, medellång och lång sikt. Kväveoxid (NO) som är en giftig gas är en mycket osannolik signalsubstans. Den kan inte lagras i blåsorna och frisätts därför efterhand som den produceras inom specialiserade aktiva nervceller. NO sprider sig sedan i hjärnans höljen där den kan påverka många receptiva nervceller utan att den transmitterande nervcellen måste vara direkt ansluten till dem. Detta "icke-synaptiska" signalerande är viktigt för att bilda långtidsminnen. 

30-sekunderstext:

När du funderar över om du skulle beställa pizza eller tacos skedde en sofistikerad kemisk signalprocess i din hjärna. "Man skall kanske inte fundera så mycket, då kanske hjärnan inte behöver processa så mycket" ///// Robert G/Street Scene

 Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

_______________ PHOTOJOURNALISM_IN TIME __________

Street art and graffiti as an accepted art form Street art kom i början av 1970-talet, då började ungdomar i USA måla på väggar med sprayfär...